Geschikte natuursteen soorten voor badkamers

De natuursteen soorten die het meest geschikt zijn voor badkamers in hotels

In veel hotels wordt gekozen voor natuurstenen badkamers, niet alleen praktisch in onderhoud maar ook vanwege de zeer luxueuze uitstralingen die gasten willen ervaren als zij een nachtje buiten de deur slapen. Daarnaast een zeer duurzame optie, want wie goed voor natuursteen zorgt, geniet van een extreem lange levensduur.

Hoewel natuursteen in de badkamer een onderhoudsvriendelijke keuze is, betekent dat niet dat het gesteente niet onderhouden hoeft te worden. Preventief onderhoud is noodzakelijk om de lange levensduur en een glanzende uitstraling te garanderen. Uiteraard is elke natuursteen soort uniek, wat ook betekent dat de ene soort zich beter leent voor plaatsing in de badkamer dan de ander.

Het gebruik van natuursteen in badkamers

Voordat je natuursteen laat plaatsen is het dus belangrijk na te gaan of het gesteente geschikt is voor vochtgevoelige ruimtes. Natuursteen soorten die van zichzelf al waterresistente eigenschappen hebben, zijn onder andere graniet en basalt. Deze steensoorten worden vaak toegepast in de vorm van wasbladen. 

Natuursteen soorten

Ondanks dat bepaalde natuursteen soorten erg poreus zijn, betekent dit nog niet dat ze ook  onbruikbaar zijn in badkamers. In de meeste gevallen kunnen natuursteen oppervlakken worden voorzien van een goede beschermingslaag waardoor ze ook in vochtgevoelige ruimtes kunnen worden aangelegd. Ook als het om poreuze en kalkhoudende steensoorten gaat. Marmer bijvoorbeeld bevat een hoog kalkgehalte maar is na enkele behandelingen de ideale steensoort voor in uw badkamers. Marmer is nog altijd de meest gekozen steensoort in badkamers

Toepassing van natuursteen

Het verschilt per toepassing of een natuursteen soort hier in meer of mindere mate geschikt voor is. De wasbakken bijvoorbeeld, dienen tegen een extreme mate van vochtigheid te kunnen, de vloer daarentegen zal enkel licht vochtig worden, tenzij je het hebt over de vloer in de douche. Het is belangrijk van te voren goed na te denken over de functie van de ruimtes waar je natuursteen wil laten aanbrengen.

Denk ook na over de afwerking van natuursteen

Als duidelijk is in wat voor ruimte natuursteen komt te liggen, is het minstens zo belangrijk goed na te denken over de afwerking van het oppervlak. Naast de architect zijn ook wij er om hierover mee te denken. In badkamers in dit geval, is het belangrijk dat de toplaag van de vloer wordt voorzien van een antislipafwerking. Daarmee voorkom je dat het oppervlak bij het vochtig of nat worden te glad wordt en gasten een lelijke val kunnen maken. 

Daarnaast zullen er verschillende behandelingen moeten plaatsvinden om ervoor te zorgen dat de natuursteen soort die geplaatst wordt, goed beschermd is en over tientallen jaren nog altijd stralend in de badkamers van uw hotel ligt.