NATUURSTEEN ELEGANT EN UNIEK VAN AARD

Steen is een milieuvriendelijk natuurproduct met een uniek en levendig uiterlijk. Een functioneel en duurzaam materiaal, dat voor een groot aantal binnen- en buitentoepassingen geschikt is. Natuursteen draagt dan ook bij aan een solide, authentieke en elegante uitstraling van vastgoed.

Nitesco is marktleider in natuursteenonderhoud en – renovatie. Met meer dan twintig jaar ervaring zijn alle soorten natuursteen de revue herhaaldelijk gepasseerd. Ons team beheerst een uitgebreid arsenaal aan specialistische technieken en methodes om elk steentype te voorzien van de best passende oplossing. Hieronder enkele steensoorten waarin wij gespecialiseerd zijn. 

 

Wat is marmer?

Marmer is een gemetamorfoseerde kalksteen met als belangrijkste bestanddeel calciumcarbonaat. Er bestaan duizenden verschillende soorten marmer, elk met een eigen karakter. Marmer heeft een unieke en luxueuze uitstraling en is een geliefd element in interieurtoepassingen en kunstwerken.

 

 

Wat is leisteen?

Leisteen is, net zoals marmer en kwartsiet, een metamorfe natuursteensoort. Waar marmer bestaat uit kalksteen dat in de aardkorst is omgevormd, is leisteen opgebouwd uit getransformeerde kleisteen. Door haar gelaagdheid wordt leisteen meestal gespleten en met het ruwe splijtoppervlak gebruikt. Leisteen kent vele toepassingen, zowel binnen als buiten, in bijvoorbeeld dakpannen, vloeren en bestrating.

 

 

Wat is kwartsiet?

Kwartsiet is een metamorfe natuursteensoort, evenals marmer. De steensoort is ontstaan uit zandsteen dat in de aardkorst onder druk is omgevormd. Net als leisteen, is kwartsiet een gelaagde natuursteensoort dat wordt gespleten (of gekloofd) en met het ruwe splijtoppervlak toegepast. Kwartsiet kan in sommige gevallen wel gepolijst worden. De steensoort wordt veel toegepast op vloeren.

 

 

Wat is kalksteen?

Kalksteensoorten zijn ontstaan door afzettings- of neerslagprocessen. Bij afzettinggesteenten is klei, zand of (in dit geval vooral) kalk door wind, water of ijs getransporteerd en vervolgens in lagen versteend. 

Kalksteensoorten die onder de neerslaggesteenten behoren zijn ontstaan zonder transport, maar door organische en anorganische kalksedimenten die in water zijn gezonken en neergeslagen op de bodem. Kalksteen bevat in dit geval vaak duidelijk zichtbare fossielen. Kalksteen wordt veel gebruikt op binnenvloeren.

 

 

Wat is Belgisch hardsteen?

Het in Nederland veel gebruikte Belgische hardsteen is een voorbeeld van een sedimentair (neerslag)gesteente uit organisch materiaal. Het betreft een compacte kalksteen, ontstaan in een ondiepe en warme zee door het samenklitten van talrijke fossielen in koolstofhoudende modder. Soms zijn er nog spectaculaire fossielen terug te zien uit de ontstaanstijd. Net als andere kalksteensoorten, is hardsteen zuurgevoelig en minder geschikt voor (keuken)bladen of exterieurtoepassingen. Hardsteen wordt veel gebruikt op binnenvloeren.

 

 

Wat is travertin?

Travertin is, net als hardsteen, een kalksteensoort en een voorbeeld van neerslaggesteente dat uit anorganisch materiaal is ontstaan. Travertin wordt dan ook wel een chemisch neerslaggesteente genoemd. De gaten en grote poriën die van nature in travertin voorkomen, ontstonden onder andere door plantenresten die vergingen na het neerslaan van volgende lagen kalk. Travertin komen wij zeer vaak tegen op binnenvloeren.

 

 

Wat is graniet?

Graniet ontstaat diep in de aarde uit vloeibaar magma. De steen wordt geleidelijk en onder hoge druk gevormd. Graniet is een relatief harde natuursteensoort met silicium als hoofdbestanddeel. De dubbele ontkenning geeft wat verwarring. Suggestie: Hierdoor kan graniet beter tegen verwering, slijtage en is het zuurbestendig. Het materiaal wordt om deze reden vaak buiten toegepast, bijvoorbeeld als gevelplaat.

 

 

Wat is terrazzo?

Terrazzo wordt ook vaak granito genoemd en bestaat uit kleine stukjes natuursteen gebonden met cement of epoxyhars. Terrazzo wordt evenals beton vloeibaar aangebracht.Een mengsel van steendeeltjes en bindmiddel wordt in het werk gegoten, waarna het geheel wordt ingewalst. Terrazzo wordt vooral gebruikt op vloeren.

 

 

Wat is kwarts composiet?

Kwartscomposiet is, net als terrazzo, een door de mens vervaardigd kunststeen. Hierbij worden kwartskorrels gebonden in epoxyhars. Dit gebeurt, in tegenstelling tot bij terrazzo, in een fabriek. Omdat het materiaal hard en relatief zuurbestendig is, wordt het vooral ingezet voor de productie van wastafel-, werk- of aanrechtbladen. 

 

 

Wat is keramiek?

Keramiek is een product uit gebakken klei, afgewerkt met een glazuurlaag, In tegenstelling tot alle hierboven genoemde natuursteensoorten en kunststeensoorten die natuursteen als basisingrediënt bevatten. Hierdoor laat het materiaal zich niet schuren en polijsten, wat wel mogelijk is bij alle eerder genoemde steensoorten. Nitesco biedt specifieke behandelmethoden die goed in te zetten zijn op keramiek.

INFORMATIE OVER UW NATUURSTEEN INWINNEN?

Meer informatie over onderhoud of reparatie aan natuursteen ontvangen? Neem vrijblijvend contact met ons op, voor een advies op maat.

Neem contact op