Adres
  • Jan van Gentstraat 158B
  • 1171 GP, Badhoevedorp

Natuursteen conserveren

Natuursteen is een veelgebruikt en veelzijdig bouwmateriaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het is sterk, duurzaam en biedt veel voordelen ten opzichte van andere materialen. De duurzaamheid van het materiaal is echter verbonden aan de mate van onderhoud die wordt uitgevoerd. Natuursteen lijkt onaantastbaar, maar kleine beschadigingen, verkleuring en vlekken kunnen snel optreden. Hoewel op het eerste gezicht niet ingrijpend, kan dit over tijd snel verslechteren en drastische impact hebben op zowel het uiterlijk als de kwaliteit van het materiaal.

Wanneer moet ik natuursteen conserveren?

Over het algemeen wordt aangeraden om direct na de installatie van natuursteen preventief te conserveren. Denk daarbij aan diepte-reinigen en impregneren ter minimalisering van kans op vlekken, uitbloei en waterschade. Vervolgens is het raadzaam een meerjarig onderhoudsplan te laten opstellen. Op deze manier zorg je ervoor dat het natuursteen vanaf het eerste moment op de juiste manier wordt onderhouden zodat complicaties als beschadiging en overige aantasting van het materiaal zich niet voordoen. 

Regelmatige conservatie van natuursteen biedt meerdere voordelen. Hieronder beschrijven we een aantal van de belangrijkste.

Het voorkomen van schade

Een van de voornaamste voordelen van conservering van natuursteen is het voorkomen van schade. Zonder het juiste onderhoud kan natuursteen krassen, vlekken en andere schade oplopen die soms lastig ongedaan te maken zijn. Tevens kan de ophoping van vuil zorgen voor kleine krassen en een dof uiterlijk. Door de steen regelmatig te reinigen en te onderhouden, kunnen deze schade en veranderingen voorkomen worden.

Het verlengen van de levensduur

Naast het voorkomen van schade, kan conservatie van natuursteen ook de levensduur verlengen. Door de steen regelmatig te reinigen en onderhouden, blijft de steen niet alleen mooi, maar is deze ook beter bestand tegen dagelijks gebruik.

Het verbeteren van de uitstraling

Regelmatige conservering van de steen resulteert in het behouden van een mooie glans. Natuursteen zelf regelmatig afnemen met een warme vochtige doek doet wonderen. Echter, is het eens in de zoveel tijd aan te raden professioneel onderhoud te laten uitvoeren.

Het voorkomen van algen en mosgroei

Voor natuursteen dat wordt gebruikt in vochtige omgevingen zoals badkamers of als exterieur van gebouwen en woningen kunnen algen en mos een probleem vormen. Algen en mis dringen door de kleine gaatjes in het oppervlak en kunnen de steen over tijd beschadigen. Regelmatig conserveren en het aanbrengen van een impregnatielaag kan alg- en mosvorming echter voorkomen.

Onderhoudsmethoden

Er zijn enkele methoden voor natuursteen conservatie. Het is belangrijk om de juiste methode te gebruiken voor het juist type steen. Voor sommige stenen kan je speciale schoonmaakmiddelen gebruiken, terwijl andere stenen alleen met water en een mild schoonmaakmiddel schoongemaakt moeten worden. Zorg ervoor dat je alle instructies goed leest voordat je met het onderhoud begint.

TNO onderzoek toont Nitesco’s onovertroffen structuur optimalisatie

De kwaliteit van onze dienstverlening, vergeleken met die van andere aanbieders, is objectief gemeten door TNO. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat Nitesco aanzienlijk beter presteert dan andere marktpartijen. Onze unieke behandelingsmethode leidt tot een optimale oppervlakteafwerking en biedt uitstekende bescherming, zoals hoge slijtageweerstand en minimale doorlatendheid.

  • Vóórsituatie - versleten Carrara Bianco vloeroppervlak - Beschadigde oppervlaktestructuur en hoge porositeit

  • Násituatie: herstel behandeling door derden - Kwetsbare craqueléstructuur en lage slijtvastheid

  • Násituatie: herstel behandeling door Nitesco - Optimale oppervlaktedichtheid, verstevigd en amorf gemaakt

Bescherming van het oppervlak

Hoewel conservatie van natuursteen ten allen tijden van belang is voor het behouden van de kwaliteit en het uiterlijk, is correcte bescherming wellicht nog belangrijker. Het aanbrengen van een antibacteriële beschermlaag op natuursteen is een manier om vuil, bacteriën en eventuele chemicaliën geen kans te geven. 

Nitesco specialiseert zich in in de ontwikkeling en aanbreng van een gepatenteerde behandeling die natuursteen in optimale conditie houdt. Middels het gebruik van ons zelfontwikkelde product “DEFENDER” brengen we een onzichtbare beschermlaag aan op het natuursteen. Deze laag doodt 99% van bacteriën die hiermee in aanraking komen. Bacteriën krijgen hierdoor geen kans het oppervlak aan te tasten en het natuursteen is volledig anti-bacterieel en klaar voor dagelijks gebruik.

Natuursteen conservatie door Nitesco

Nitesco heeft jarenlange ervaring in het professioneel onderhouden van natuursteen. Onze expertise reikt zich tot vrijwel alle soorten steen, zoals onder andere marmer, graniet, leisteen, travertin, steenachtige en keramische tegels. Ons team van vakmensen is gekwalificeerd om voor elke soort steen de juiste producten en technieken te hanteren. We staan voor je klaar om eventuele vragen te beantwoorden en vrijblijvend te adviseren over het onderhoud van jullie natuursteen.